26 Mac 2015

Cappadocia

Tak ambik tahu pasal tempat ni sehinggalah aku menonton cerita Manisnya Cinta di Cappadocia. Lakonan Fazura dan Shaheizy Sam. Cantiknya tempat ni. Bestnya melihat keindahan alam drp udara, terbang bersama hot ballon. Ingin beromantika de amore pulak rasanya ke sana. Hubby cakap one day... Awww...pasang angan2 dulu lah. Kan angan2 tu free je.

Kawan aku tanya "ke mana??!!...Cambodia?" 

Hehehe... 

19 Mac 2015

Sakit, moga terhapus dosa kecil

** Dah lama tersimpan dalam draft***

Sakit itu sebahagian ujian daripada Allah kepada hambanya kan...

Bermula akhir tahun lepas aku start sakit kat usus besar. Bila aku duduk bersila terlalu lama pulak... rasa nak tanggal pinggang bila nak bangun tu. Sambil urut2 pinggang sambil2 pegang perut. Sakit amat di perut dan pinggang kanan.

Pergi klinik - doktor prescribe ubat kencing kotor je bila ujian air kencing di buat. Hilang kencing kotor tapi sakit di usus dan pinggang masih di situ. Mintak doktor refer aku ke surgeon. Bila jumpa surgeon pulak, buat ultrasound then alhamdulillah.. Nothing abnormal. Tapi sakit masih terasa. Apa la sakit aku yg sebenarnya...

Surgeon ckp next step is masukkan camera ke usus. Ngeri sungguh mendengar dan melihat gambar usus dan procedurnya. Aku mintak tangguh procedur dan mahu cuba cara alternatif. Surgeon bekalkan aku ubat yg bukan sikit tau.

Aku pergi berurut. Kata tukang urut pulak tempat sakit tu penuh angin. Dia usaha keluarkan angin tu. Alhamdulillah... Sakit di usus hilang. Pinggang aku masih sakit.

Sekarang sakit di pinggang tu menular pulak ke bahu dan kepala. Samp ai sukar nak angkat apa2 yang agak berat. Mesti sakit tu menyengat dan ngilu di kepala. Sakit sekitar bahu tu bagai nak mengalir air mata menahan. 2

Sudah 2, 3 kali mengulang urut. Tukang urut lebih sifatkan sakit aku ni disebabkan angin sudah serang urat saraf. Urut2 tu ada la jugak kurangnya.

Dalam masa yang sama pergi mengadu sakit yang sama. Doktor bekalkan vitamin saraf pulak. Masih sakit cuma badan mula immune. Badan cuba bertahan.

Kadang terpikir juga ke arah sakit2 buatan manusia ni. Entah la.... aku cuma cuba mencari punca kenapa sakit aku ni begini. Harap yang ini hanya mainan jahat fikiran.

Aku cuba bertahan sehingga project GST ni berakhir then aku nak cuba berjumpa Neurologist pulak. Kut dapat jawapan dan penyelesaian. Usia pun semakin menginjak ke senja kan. Banyak benda belum selesai. Bila sakit2 gini macam2 la pikirnya. Mmmm......

Doakan aku ya.

2 Mac 2015

I.G

Korang jangan gelak aku k. Korang mesti dah lama punya akaun instagram kan. Dah explore n enjoy guna bende alah tu. Aku baru nak terkedek2 nak tahu apakebende i.g ni. Syok sgt ke sampai some friends tak layan fb dah tapi aktif ber i.g pulak. Camne nak layan i.g bagi best? Korang mesti ada tips kan. Korang ada akaun...jom follow together gather. Bagi aku pandai sikit bende alah tu. 

Cuba search for .... eeizaa .... Hahaha...

27 Feb 2015

Terkini 27.02.2015

Asyik sunyi saja kan kat sini. Hmmm....

2,3 hari lepas hubby tanya, blog tak nak update ke? Glurppp... Ada pengunjung yg mengintai rupanya. Pastinya korang2 pun ada jengah jg kan. Kan...kan..Terima kasih la berkunjung. Tuan tanah tak sempat nak buat jejak di sini walaupun life continues as usual.

Project GST kat opis baru je habis UAT. Tu pun tak semua issue solved. La ni sebok bergerak ke branches deliver end user training pulak. April semakin hampir, banyak lagi preparation yg kena buat. So mostly masa habis dgn hal2 gini. Kembali je rumah dgn rutin as emak & isteri pulak.

Bosan lak citer2 sebok org berkerjaya mcm gini kan.

Untuk tahun 2015 yg sedang dilalui... Aku dah ada checklist peristiwa yg baru berlalu. Syok kalau dapat catat something di sini. 

Aku ni masih pening dan buntu dgn sistem giliran penjagaan bonda. Nanti kalau ada masa.. Aku share di sini.

Nyah baru je melangkah alam sekolah sebenar. Tahun 1. Ada juga kisah menarik dia. Rasa nak juga citer di sini. Tengok la masa terluang macamana.

Gang Budak Sekolah (GBS). Ni grup kami beraktiviti bersama. Kami sama2 belajar di mrsm kuantan. Since kami form 1. Sungguh kuat friend bonding kami. Ada citer aktiviti kami setakat ni. Kalau sempat aku share k.

Hubby baru je sambut birthday. Happy belated birthday. Hutang hadiah ek.. Delay delivery jadinya.  Sorry.

Ok la dulu. Sepatah 2 kata untuk update kali ni. Chow.

14 Jan 2015

CBOX Note


Minta maaf banyak2. Aku memang tak perasan. Punya lama tak peduli blog sendiri. Baru perasan ada titipan di sini. Nak balas dah terlewat dah rasanya. Gilerrr lama. Sorry ekk..
Iza - Hope bibik yang zaihan supplied tu okay dengan awak. Harap serasi dan terhindar daripada agenda hitam mereka.
Norida - Rasanya sekarang dah boleh buat calling visa. Kena ada agen di Indon. Kalau ada orang kenal2 di imigresen atau KDN lagi cepatkan process. Process dan procedure sama je.

Singkap 2014

Bibik
Setelah bibik Eka berkhidmat untuk kami selama 5 tahun, melalui agen tempatan Zaihan, kami mendapat khidmat bibik Eti. Lebih kurang 4 bulan berkhidmat, agen dan bibik Eti berpakat menipu kami.  Mereka breach the contract. Janji hanya tinggal janji. Macam takde beza ambik maid dgn agen berdaftar. Malah kami rugi beribu RM. Hurmmm…. Masa untuk muhasabah diri. Allah pilih kami untuk di uji.

Alhamdulillah sekarang kami bersama bibik Umi. Kami urus sendiri pengambilan kali ini setelah mendapat pertolongan daripada kawan hubby. Hubby jemput mereka kat airport Jakarta. One day trip. Awal pagi ke Jakarta. Pukul 9pm sampai semula ke KLIA bersama bibik. Begitu berusaha hubby untuk keluarga. Terima kasih tak terhingga.

Kerjaya
Hubby kembali berkhidmat di Selangor. Tidak lagi di Putrajaya. Tidak lagi outstation demi outstation. Kini banyak masa bersama keluarga. Alhamdulillah. Moga Allah sentiasa melindungi dan memelihara kehidupan kami sekeluarga. Aaminn…

Tahun ni jg kampeni aku declare bonus tertinggi sejak beroperasi. Walau ada pelbagai perasaan berbaur syukur, suka dan terkilan tapi akhiranNya… Alhamdulillah. Selagi amanah dan tanggungjawab dilaksanakan, yang lain2 aku mengharap bonusNya di sana. Tahun ni juga extra sibuk. Extra penat dan extra komplen drp anak2.

Bonda
Bonda makin uzur. Kebajikannya perlu diambilberat. Syukur berkesempatan menjaga bonda sepanjang August 2014 di rumah aku di sini. Selepas hari raya haji tempohari adik beradik telah bermesyuarat tentang penjagaan bonda. Tanpa aku. Solutionnya bagus cuma aku terkekang sangat dengan solution tersebut. Walaupun disuarakan dan dinyatakan kekangan tersebut, tapi nampaknya kekangan aku tidak dipedulikan dan dipinggirkan. Aku cuba berbincang melalui grup whatsap keluarga tetapi entah la…… Harap mereka tidak salah faham dengan keputusan yang aku nyatakan semasa pulang ke kampung masa cuti sekolah tempohari.

Anak-anak
Mereka semakin besar dan semakin perlu diberi perhatian, tunjuk ajar dan didikan. Moga mereka membesar sebagai insan yang berguna dunia akhirat. Yong dapat anugerah kecermalangan akademik tahun ni. Bangga juga dengan keupayaan dan tekad yong bersaing di sekolah cina tu.

Nyah menghabiskan sesi tadikanya dengan penutup konsert yang memeranjatkan aku dengan keupayaan dia. Comei tetap celoteh nya yang tak pernah kering. Terhibur.

Kawan-kawan
Media social memang amat memudahkan dan mengeratkan. Tahun ni jugak mula mengukir catatan bersama dengan outing2 yang kami lakukan bersama. Moga persahabatan semenjak kami berusia 13 tahun terus semarak mekar.

Tahun ni jugak beberapa kawan di landa musibah. Sakit dan bencana. Bukankah hadir kawan2 untuk membantu? Alhamdulillah dengan semangat setiakawan dikalangan kami.

Banjir
Akhir tahun 2013 dan 2014 menyaksikan negara dilanda musibah banjir. Tahun 2014 dalam skala yang amat besar. Kawan2 juga tidak terkecuali ditimpa musibah ini. Moga pertolongan yang dihulur dapat mengubatkan luka walaupun tidak menyembuhkannya.

Sakit
AKu – sepanjang tahun sakit urat. Jumpa specialist bagai. Jumpa tukang urut segala. Tapi Allah belum izinkan kesembuhan. Masih berubat. Moga sakit ni mampu menjadikan aku semakin dekat kepadaNya.

Blog
Sukar memeriahkan blog dengan kekangan yang sedia ada ni. Terasa rugi juga bila takde catatan hidup. Dah la diary atau journal macam dulu2 dah tak maintain. 

Okay la.... dah panjang celoteh. Tak cover pun semua cerita suka duka cuma picked je mana2 yang terlintas. Tak tersusun jalan ceritanya. Tapi itu la sebahagian yang membangkitkan jalan cerita 2015. 

Moga hidup kita sentiasa dalam redhaNya. Aaminn...

2015 - Day 1 at School

                                

The difference between school and life? In school, you're taught a lesson and then given a test. In life, you're given a test that teaches you a lesson.
~ Tom Bodett