22 Ogo 2014

MH17 - Salam Takziah



Hari ni hari kepulangan jenazah MH17. Walau pun aku tidak mengenali namun mereka yang terdekat dengan aku punya cerita terdekat dengan mereka. Hatta siapa pun mereka cerita akhiran mereka amat menyedihkan, amat terasa di sanubari.

Bersabarlah hati ... Bersabarlah keluarga ... Bersabarlah kenalan ... Bersabarlah pemimpin negara... Bersabarlah rakyat Malaysia. Hidup temannya mati. Moga mereka aman & mendapat tempat di sisi Nya.

Nota : MH370 - Mendoakan akan ada satu titik. 

4 Ogo 2014

Komplot Agen Pembantu Rumah Zaihan Md Lani & Pembantu Rumah Erma Yanti

Sila berhati-hati dengan mereka ini. Sila sebarkan supaya korang tak terkena seperti kami.

Agen Pembantu Rumah : Zaihan Md Lani

Pembantu Rumah : Erma Yanti dari Pekan Baru, Indonesia.


Kami ambik maid melalui agen ini pada Jan 2014 baru ni. Kos pengambilan RM8500.00 tidak termasuk kos permit & fomema. Perjanjian asal gaji ditolak 4 bulan. Gaji sebulan RM700. Kami berjaya nego for 9 months warranty. Later agen bagi diskaun RM1500 dengan potongan gaji 2 bulan instead 4 bulan. Maid ini kata agen tiada sedara mara di sini dan tidak pernah bercuti pun dengan majikan sebelum ini. Faktor ini menarik bagi kami. Cuti dia boleh kami extend bila dia pulang bercuti ke kampung dia nanti. Pikir kami begitu lah.Waktu tu maid berada di Pekan Baru dalam tempoh 'bertenang' selepas habis kontrak pembantu rumah di Malaysia. Sebelum ni pernah bekerja 2 tahun. Manage to talk to maid to be ni tika itu. Selain update syarat2 keje seperti kebanyakan maid lain, kami juga nyatakan larangan penggunaan handphone sehinggalah kami benarkan. Persetujuan dicapai dan kami bersetuju dia bekerja dengan kami.

Jan 2014 - Maid sampai pada 03.01.2014. Observation awal kami, maid ni pandai buat keje2 rumah. Layanan untuk anak3 aku juga ok. Mungkin pengalaman dia yang pernah bekerja di sini sebelum ni selama 2 tahun banyak membantu. Kami banyak memerhati dan hanya sekali sekala menegur. Hubby sebok uruskan permit untuk maid. Diberitahu permit untuk pembantu rumah Indonesia dibekukan. Hubby usaha juga panjat pejabat2 berkaitan untuk dapatkan permit. Yang akhirnya Alhamdulillah..

Feb 2014 - Maid nampaknya begitu beramah mesra dengan maid2 jiran. Kadang bawak balik citer jiran sana jiran sini. Hal ni aku tak berkenan. Awal kedatangannya siap cakap dia tak suka bersembang2 dgn maid lain. Lain jadinya ni. Kami buat teguran. Tak tahu dia patuh ke tidak.

Agen mintak pertemuan dengan maid. Kami kehairanan..kenapa & mengapa nak jumpa. Kata agen ia hanya procedure biasa. 

March 2014 - Maid demand dan berkeras pasal cuti. Beritahu husband dia juga dah masuk Malaysia. Nak cuti jumpa husband. Husbandnya di Mersing. Kami reluctant pasal cuti ni. Sebelum datang bekerja dgn kami cakap lain. Tambahan belum pun lepasi 6 bulan keje dengan kami. Maid mula melawan cakap. Mula bercakap kasar. Mula menjawab walau bukan soklan diberi. Maid tunjukkan sifat tidak hormati kami sebg majikan. Mula bercerita perihal anak2 jiran yang tak best di dengar. Pernah dia claim dia tak suka bercampur dan bercakap2 sesama maid kejiranan. Kami menegur akan sifatnya ini. Nampaknya lain yang berlaku. 

Tapi kami longgarkan penggunaan phone. Fix lined phone dibenarkan utk maid buat personal call. Line ni streamyx dedicated je. Syarat mesti bertanggungjawab untuk bayaran bil. 

April 2014 - Hubungi agen mintak khidmat kaunseling kerana sikap maid makin buruk. Kami cuba kurangkan komunikasi dgn dia. Hubungan maid dgn anak2 kelihatan ok cuma bermasalah dgn kami. Bill phone cecah RM600. Maid taknak bayar sbb maid cakap phone itu majikan yang punya. Kami berkeras dia perlu bayar bil itu. Tiba2 bil bulan ni tak sampai. Tak logik.

May 2014 - Hasil kaunseling maid n agen - agen putuskan dia akan uruskan percutian. Dia ambik dan hantar maid ke tempat yang dia mahu pergi. Selain tu agen jugak diskas pasal bayaran gaji. Kami jadi puzzled sbb urusan gaji adalah urusan kami setelah sama2 bersetuju pada awal lg. Dan juga kami follow je perjanjian yang dipersetujui.

Maid kami benarkan bercuti dan kami hantar kepada agen. Kehairanan lagi kami bila agen tanya pasal gaji maid dah diberi semua ke tak. Sebaliknya kami dulukan sebulan gaji bila maid bagitahu husbandnya perlukan duit untuk urusan permitnya. Agen jugak mintak passport maid diserahkan. Passport tu kami bagi fotostat copy since kami jugak perlukan security kan.

The next day, maid sepatutnya balik tetapi agen call bagitahu maid dah tak minat kerja dgn kami. Tak percaya dan hilang yakin untuk bekerja dgn kami. Kami terkejut dan bertanya atas dasar apa kepercayaan dan keyakinan takde dan status kontraknya jelas untuk perkhidmatan selama 2 tahun. Agen bersama maid tika itu. Kami jugak bercakap dgn maid mintak kepastian. Sungguh angkuh dgn jawapannya. Maid tidak percaya dengan gaji yang diberi. Hairan bin ajaib. Dia terhutang dgn kami lagi ada.

Takpe la.... rezeki kami....

Esoknya, agen call mintak jumpa dia di imigresen Putrajaya untuk selesaikan urusan maid tadi. Mintak kami pulangkan passport dan mintak kami kemaskan barang2 bibik. HEBATkan permintaan itu. Menyakitkan hati.

Agen cuba perdagangkan maid itu. Agen jugak ambik kesempatan atas permit yang baru diluluskan. Kononnya hulurkan bantuan tetapi ada agenda lain.

Kami dapat nasihat berbeza daripada Imigresen yang mintak kami membuat laporan polis dan jangan sesekali serahkan passport. Dalam masa yang sama kami membuat laporan kepada pihak2 yang berwajib yang lain.

Kami dapat maki hamun agen bila kami beritahu apa tindakan yang wajar kami instead apa yang agen mintak kami lakukan. Kami stresskan urusan kami dengan agen masih belum settle kerana masih dalam warranty. Kami mintak maid gantian atau reimburse kami RM6k. Agen boleh cakap walau kami ke tribunal pengguna, kami takkan menang. So kami boleh agak respond agen.

Agen berdaftar ini rupanya dalam perhatian pihak berkuasa. Company yang bermasalah. Cumanya kami tak pasti 'dalam perhatian' itu sehingga bila. Entah.... kami masih mengharapkan duit kami dipulangkan sepertimana yang dijanjikan dlam kontrak. Kami haramkan untuk makan minum untuknya sekeluarga atas dasar penipuan ini.

Maid cuba hubungi maid jiran. Permintaannya agar kami kemas barang dia dan kirimkan kepada maid jiran. WAH...WAHH... hebat jugak dia mengarahkan kami kemas barang dia. Kami kemas barang dia. Cuma tempat penghantarannya je yang berbeza. Barangnya layak ke tempat penglupusan sampah sahaja.

Kami jadi sedikit kelam kabut menguruskan jadual harian kami tetapi manageable. Ramai lagi insan2 prihatin dan baik untuk kami. Syukur. Dalam kesukaran pasti ada senangnya. Dalam masam ada manisnya.

Kami setapak ke depan dalam menangani rencah kehidupan dan mengenali kehidupan. Moga kami sentiasa dalam lindunganNya. Aminnn...

Nota : Cer korang google nama agen tu. Apa yang korang jumpa?

Jem raya

Salam uols.... Selamat Hari Raya.
Macamana raya korang semua. Seronok ya. Alhamdulillah...

Kami sekeluarga beraya di Tganu tahun ni. Perjalanan pulang ke kampung kali ni amat meletihkan dan amat panjang. Memang kami jangka akan kesesakan jalanraya tetapi tak terjangka sepertimana yang terpaksa kami harung. 

Kami berjaya avoid jem di tol Gombak bila mana kami ambik alternative Batang Kali ke Genting. Tapi bila berlaku tanah runtuh di LPT2, kami yang ambik jalan lama terpaksa berkongsi sesak dengan mereka yang berpatah balik ke jalan lama di Kuantan. Sungguh meletihkan.

Sampai ke kampung tengahari hari Ahad menjadikan aku seperti lipas kudung. Bergerak tanpa henti untuk memastikan sambutan raya berjalan lancar.

Alhamdulillah... kami sefamily selamat sampai ke kampung, selamat merayakan hari raya dengan ahli keluarga terdekat dan jugak selamat kembali ke Shah Alam tanpa rintangan jalanraya sesak.

Hari ni aku dah pun kembali ke tempat keje. Memulakan rutin seperti biasa. 

22 Jul 2014

Mohon Maaf

Air tak selalu jernih
begitu juga ucapanku

Kapas tak selalu putih..
begitu juga hatiku

Langit tak selalu biru
begitu juga hidupku

Jalan tak selalu lurus
begitu juga langkahku

Jika maaf itu boleh diungkap hari ini
Untuk Apa menunggu hari raya tiba?

Sedangkan hembusan nafas pun kita tak pernah tahu bila akan
berhenti

Maka dari itu ku ingin mohon maaf atas
kesalahan kekhilafan maupun 
perbuatan yg sengaja & tidak sengaja..
yg membuat sakit hati kalian

Sebelum Ramadhan pergi
Sebelum Aidil fitri datang
Sebelum operator sibuk
Sebelum whatsapp hang

Diri hendak memohon maaf atas semua kesalahan...

Selamat menikmati hari-hari terakhir Ramadhan..


** **
Nota  aziE : Nukilan kat atas tu hasil member forward kat watsap. Isi nukilan tu membawa makna seperti yang aku nak sampaikan. So nukilan tu kira wakil hasrat hati aku juga la. Salam di hujung Ramadhan dan selamat menyambut Aidilfitri. Safe back home journey dear.

2 Jul 2014

Onde-Onde


Hasil onde-onde aku dalam kalut-kalut balik opis buat kuih untuk hidangan bukak puasa. Juga dalam masa yang amat terhad. Tak cantik rupa parasnya tapi rasa tak kalah okkeh. Hahaha.....

Selamat berbuka puasa.

Kerenah anak berpuasa

Chomei - 5 tahun

Mak : Chomei puasa ke hari ni?
Chomei : Takkk... chomei kan tak sihat. Chomei tak puasa la....
Chomei demam panas sehari sebelum Ramadhan. Kononnya demam berhari2 la tuh. Tu la tu .. chomei memang hebat dengan celotehnya. Mak layan je. 

Nyah - 6 tahun

Mak : Nyah puasa ke nyah?
Nyah : Puasa!!
Penuh konfiden menjawab. Kalau tika tanya tu time dia tak makan atau minum 

Tapi kalau time dia dahaga atau lapar
Mak: Nyah tak puasa ke nyah?
Nyah : Puasa!!! Jap lagi la... ni Nyah lapar/dahaga la... Nyah makan lah.
Dengan rasa tak bersalahnya. Mmmm....

Yong - 8 tahun

Yong : Yong demam mak tapi yong puasa jugak
Mak : Larat ke? Kalau rasa tak larat takpe kalau tak puasa pun. Jangan paksa diri.

Yong ni belajar berpuasa seawal umur 5 tahun. Dapat la seminggu. Masa umur 6 tahun tinggal puasa seminggu. Dan tahun lepas tinggal 3 hari. Aku suka semangat dia tu. Walau dikelilingi oleh ramai kawan2 non muslim, yong tetap tabah mengerjakan ibadah puasa.

Aku hanya melatih mereka untuk berpuasa. Bukannya memaksa mereka berpuasa pun lagi. Umur mereka belum peringkat mereka wajib ke atasnya. Aku lebih berusaha melatih mereka tentang solat sebenarnya. Kerana bila muslim itu menjaga solatnya insyaAllah mereka akan mengerjakan tuntutan berpuasa. Tetapi tidak sebaliknya. Moga usaha dan doa aku ni dimakbulNya.

29 Jun 2014

Munajat Ramadhan

Copy & paste for sharing

Ya Allah…ya Rahman…ya rahim…

Dalam dakapan Ramadhan yg suci ini, Dengan rasa rendah diri, Kami yg kerdil dan hina ini memohon doa dgn penuh pengharapan kpdMu ya Allah… semoga Engkau sudi mendengar permintaan kami, krn sesungguhnya Engkaulah Tuhan yg Maha Mendengar.

Ya Fattahu ya alim…
Ajarkanlah kami yg lemah ini utk melihat jln keluar dr semua masalah yg membelenggu kami, bukakanlah hijab kpd kami yg tak mampu melihat setiap kebaikan pd kejadian dan takdirmu. Ya Allah..takdirkanlah yg baik2 utk diri kami, Jgnlah kau menguji kami pd apa yg tidak mampu kami lalui.. Bukakanlah pintu2 rahmatMu utk kami ya Allah…

Ya Allah Rabbul Jalil….
Sejahterakanlah utk kami dgn kesihatan yg baik..supaya dgnnya kami dpt beribadah kpdMu. Ya Allah..ampunkanlah segala dosa kami, krn kami terlalu byk dosa kpdMu ya Allah…Kami lupa akan Engkau ketika sihat, kami ingat pdMu bila ditimpa sakit, Kami lupa kdpMu ketika senang, kami ingat pdMu bila dtg kesusahan. Kami lupa kpdMu disaat kami gembira, Kami ingat kpdMu ketika sedih dan kecewa, Kami habiskan usia muda dgn keseronokan dunia, kami mula mengingatiMu tika usia sdh tua, ..justeru ya Allah...ampunilah semua dosa kami..berilah kekuatan kpd kami utk melawan hawa nafsu dan dunia yg sentiasa mlalaikan kami drp mengingatimu ya Allah…

Ya Allah…ya Rahman..ya Rahim…

Ampunkanlah dosa kedua ibubapa kami,. setiap titik susu ibu yg mgalir dlm diri kami...kau gantilah dgn kebajikan utknya yg boleh mbawanya ke syurgaMu ya Allah...ya Rahman...pd setiap keringat yg mngalir pd tubuh ayah kami dlm mcari rezki kpd kluarga kami...kau gantikanlah dgn keampunan yg mbawa ke syurgaMu ya Allah. Sesungguhnya pengorbanan mereka tdk akan mampu kami membalasnya. Bahkan terkadang mereka hidup dlm kesusahan dan kesempitan, sdgkan kami berada dlm kesenangan dan kemewahan...Justeru kurniakanlah kpd kedua ibubapa kami tempat yg istimewa d syurgaMu ya Allah…..

Ya Allah….

Kami juga memohon ampun utk kaum kerabat kami, sahabat2 kami dan guru2 kami yg terlebih dahulu pergi meninggalkan kami kealam barzakh…golongkanlah mereka dlm org2 kau redhai…apabila tiba pula giliran kami menuju barzakhMU..maka Kau ambillah kami dlm keadaan yg baik2…dlm keampunan dan rahmatMu ya Allah…

Ya Allah ya azizz…
Kurniakanlah kpd kami jiwa yg tenang dan tenteram…hiasilah hati kami dgn sifat syukur, redha, sabar, ikhlas, amanah dan bertanggungjawab…Kau jauhkanlah drp kami sifat ujub, riak,takabbur, fitnah, mengadu domba, sangka buruk dan khianah.


Ya Rashid…ya rahman…ya Rahim..
Jika ada diklgan kami mereka yg diuji dgn kesusahan, maka kau bantulah mereka, permudahkanlah urusan mereka, jika ada d klgn kami mereka yg bersedih hati, berikanlah ketenangan dan jln kluar kpd mereka, jika ada d klgn kami sdg berhajat dgn keperluannya, maka tunaikanlah hajat mereka, dan cukupkanlah keperluan mereka, jika ada d klgn kami mereka yg diuji dengan sakit, maka kau sembuhkanlah mereka ya Allah…agar dapat beribadah bsama kami. Jika ada dklgn kami mereka yg derhaka kpd ibubapa atau terkurang dlm melayani mereka, maka kau ampunilah mereka, jdkanlah kami anak2 yg taat dan berbakti..sesungguhnya Engkaulah tuhan yg maha mendengar dan mengasihi…

Ya Allah ya malikal mulk…

Ya Razak..ya fattahu ya alim…
Kurniakan kpd kami rezeki yg halal lg dberkati. dan jdkanlah dgn rezeki itu kami semakin dekat dgnMu..sebaliknya, jgnlah kau jdkan kami drp gol yg lupa diri setelah mndapat kurniaannMu.

Ya Allah….
Bantukanlah kami dlm menjalankan urusan agama kami, Elokkanlah urusan dunia kami, yg padanya tempat kami mencari kehidupan, Elokkanlah urusan akhirat kami, yg padanya tempat kami akan kembali utk selama2nya.. jdkanlah kehidupan kami ini sebagai tambahan segala kebaikan kpd kami, dan jadikanlah kematian sebagai ketenangan kpd kami dr segala kejahatan, Sesungguhnya kami ingin kembali kpdMu dgn jiwa yg tenang….

Ya Allah ya zal jalali wal ikram…

Ya Allah….Jgnlah kau jdkan ramadhan ini sbg yg terakhir buat kami, temukanlah kami dgn Ramadhan yg akn dtg…
Tapi, Andai ini Ramadhan terakhir buat kami, jdkankanlah puasa kami sbg puasa yg Kau rahmati, jdkanlah ramadhan ini paling bererti, penuh dgn cahaya iman, menerangi kegelapan hati kami menuju redha serta kasih sayangmu ya Allah…jdkanlah ramadhan ini sebagai penghapus dosa2 kami.. Ya Allah…temukanlah kami dgn lailatul qadr…pilihlah kami dikalangan hambaMu yg dpt beramal d mlm al-Qadr….Ya Allah..terimalah amalan kami..terimalah taubah kami..ampunkanlah segala dosa kami...amankanlah kehidupan kami disana nanti yg kekal abadi…kurniakanlah kpd kami syurgamu yg maha luas nikmatnya…