21 Jul 2015

Salam Aidilfitri 2015

Salam uolll....
Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir batin

Hai..hai... baru sempat nak ucap selamat hari raya di sini. Macamana raya uol? Mesti meriah kan. Mesti tempuh jem ber-km kan... nama pun jalan'raya', lebuh'raya'... hahaha... dah jadi fenomena musim raya jem2 ni.

Kami sekeluarga balik kampung hubby tahun ni. Sehari sebelum raya baru bertolak balik kampung. Takde la jem sangat. Slow moving pada 2 tempat. Boleh kata bahagia je perjalanan kami.

Juadah utama hari raya, kakak ipar dah siap2 plan. Nasi Lemak. 5 kilo di tanak khas untuk tetamu. Rendang tok dan lemang. Biskut2 raya biasa la kan... penyeri raya. Syok tetamu ramai berkunjung ni. Kampung hubby ni rumah kejiranannya agak dekat antara sama lain. Senang nak berkunjung raya. Kampung aku takleh gitu... jarak rumah jauh2. Best kunjung mengunjung ni.. eratkan silatulrahim...

Seharian beraya, malam nak berehat la kan. Tiba2 Yong muntah. berciciran di lantai. Tak sempat nak ke bilik air. Keje membersih muntah yong la plak mak malam tu. Banyak pulak tu. Habis nasi lemak, lemang, laksa, nasi tomato....segala la yang yong telan. Kesian yong. Lembik aku tengok yong. Terpaksa tukar baju segala. Rehat seketika muntah lagi dan muntah lagi. 

Hubby & 2 anak sebok melayan bunga api dan mercun. Dah lepas cuci muntah yong tadi, aku pegi la menengok sama. Ya Rabbi... asap penuh ruangan. Aku tiba2 pening dan terasa nak muntah. Lepas2 terasa nak muntah tu...apa lagi aku pulak ambik baton yong tadi. Muntah segala.

Bertalu2 aku muntah sampai keluar jus2 pahit tu dah. Besen dah dok sebelah peneman sepanjang malam tu. 

Hari ke 2 - aku dan yong cukup berhati2 memilih makan, Tak berani dan tak larat nak layan muntah macam malam tadi. Hari ni kami memulakan perjalanan balik ke Shah Alam. Singgah2 raya juga. Perjalanan balik kami juga cukup bahagia. Alhamdulillah...

Cuti raya di kampung terpaksa dipendekkan sbb hubby terpaksa ke luar negara pada hari raya ke 3. Hari ni raya ke 5 aku dah pun masuk opis. Lengang je opis hari ni.

Jom puasa 6. Baiiii...

18 Jun 2015

Comei puasa mak

Selamat berpuasa kepada semua ya. Hari ni hari pertama kita berpuasa. Moga ibadat kita diterimaNya.

Tengahari tadi anak bongsuku si comei telefon dan update aku yang dia dah balik sekolah. Langsung aku bertanya pasal puasa

Mak: comei puasa ke?
Comei: puasa mak (penuh konfiden)
Mak: mmm bagus comei. Comei minum tak?
Comei: dah mak. Comei minum milo
Mak: ooo iya? Bila? Sebelum pergi sekolah ke?
Comei: tak la mak. Comei minum balik sekolah tadi 

Hahaha...comei...comei...

Mak: comei dah makan nasi ke?
Comei: dah jugak. Balik sekolah tadi

Mmmm

Mak: ok la comei sambung puasa ok. Bye...

27 Apr 2015

Kepada Xopismate hubby

Salam..

Kepada yang berkenaan je. Kalau terasa pedas, pasti uol dah makan cili.

Dengarnya uol suka stalk ke sini. Cer tinggal jejak dan nyatakaan citer apa yang suka sangat uol baca dan viralkan tu. Nak jugak tahu dan kenal uol. Kalau uol berniat baik...alhamdulillah. Kut sebaliknya...moga kita sama2 perbaiki diri. Tak kata la... aku ni baik sangat tapi sememangnya ingin menjadi baik dan membekalkan diri kepada kehidupan yang hakiki. Moga firdausi destinasi kita.

Oh ya... uol mencari berita hubby kan. uol mesti kecewa kan. Takde okkeh. Takyah la viralkan gambar2 aku pulak kan. Takde kaitan dengan hubby pun. Atau uol guna perpatah "tiada rotan, akar pun berguna juga". Dasyat uol ni. 

Udah2 le tu k. Pendidikan negara dah tahap corot. Cuba cari bahan yg berguna sikit untuk naikkan ranking tu. Play your role as one.

Takde sapa happy bila terasa diri diintip. Tambahan antara aku dan kamu tiada kaitan langsung.

Sekian.




13 Apr 2015

Akhirnya GST compliance

Sistem kami sudah GST compliance. 2 minggu terakhir yang amat memenatkan. Kejar consultant... Kejar key users...  Kejar boss... Semata2 nak memastikan semua berjalan dengan lancar. Namun sehingga  first submission GST03 report kpd Kastam, kami masih risau dengan adaptasi users dengan system. Moga segalanya mampu diatasi.


Key users + consultants : maaf kalau sepanjang projek aku telah berkasar dan menyakitkan hati korang ya. 


26 Mac 2015

Cappadocia

Tak ambik tahu pasal tempat ni sehinggalah aku menonton cerita Manisnya Cinta di Cappadocia. Lakonan Fazura dan Shaheizy Sam. Cantiknya tempat ni. Bestnya melihat keindahan alam drp udara, terbang bersama hot ballon. Ingin beromantika de amore pulak rasanya ke sana. Hubby cakap one day... Awww...pasang angan2 dulu lah. Kan angan2 tu free je.

Kawan aku tanya "ke mana??!!...Cambodia?" 

Hehehe... 

19 Mac 2015

Sakit, moga terhapus dosa kecil

** Dah lama tersimpan dalam draft***

Sakit itu sebahagian ujian daripada Allah kepada hambanya kan...

Bermula akhir tahun lepas aku start sakit kat usus besar. Bila aku duduk bersila terlalu lama pulak... rasa nak tanggal pinggang bila nak bangun tu. Sambil urut2 pinggang sambil2 pegang perut. Sakit amat di perut dan pinggang kanan.

Pergi klinik - doktor prescribe ubat kencing kotor je bila ujian air kencing di buat. Hilang kencing kotor tapi sakit di usus dan pinggang masih di situ. Mintak doktor refer aku ke surgeon. Bila jumpa surgeon pulak, buat ultrasound then alhamdulillah.. Nothing abnormal. Tapi sakit masih terasa. Apa la sakit aku yg sebenarnya...

Surgeon ckp next step is masukkan camera ke usus. Ngeri sungguh mendengar dan melihat gambar usus dan procedurnya. Aku mintak tangguh procedur dan mahu cuba cara alternatif. Surgeon bekalkan aku ubat yg bukan sikit tau.

Aku pergi berurut. Kata tukang urut pulak tempat sakit tu penuh angin. Dia usaha keluarkan angin tu. Alhamdulillah... Sakit di usus hilang. Pinggang aku masih sakit.

Sekarang sakit di pinggang tu menular pulak ke bahu dan kepala. Samp ai sukar nak angkat apa2 yang agak berat. Mesti sakit tu menyengat dan ngilu di kepala. Sakit sekitar bahu tu bagai nak mengalir air mata menahan. 2

Sudah 2, 3 kali mengulang urut. Tukang urut lebih sifatkan sakit aku ni disebabkan angin sudah serang urat saraf. Urut2 tu ada la jugak kurangnya.

Dalam masa yang sama pergi mengadu sakit yang sama. Doktor bekalkan vitamin saraf pulak. Masih sakit cuma badan mula immune. Badan cuba bertahan.

Kadang terpikir juga ke arah sakit2 buatan manusia ni. Entah la.... aku cuma cuba mencari punca kenapa sakit aku ni begini. Harap yang ini hanya mainan jahat fikiran.

Aku cuba bertahan sehingga project GST ni berakhir then aku nak cuba berjumpa Neurologist pulak. Kut dapat jawapan dan penyelesaian. Usia pun semakin menginjak ke senja kan. Banyak benda belum selesai. Bila sakit2 gini macam2 la pikirnya. Mmmm......

Doakan aku ya.

2 Mac 2015

I.G

Korang jangan gelak aku k. Korang mesti dah lama punya akaun instagram kan. Dah explore n enjoy guna bende alah tu. Aku baru nak terkedek2 nak tahu apakebende i.g ni. Syok sgt ke sampai some friends tak layan fb dah tapi aktif ber i.g pulak. Camne nak layan i.g bagi best? Korang mesti ada tips kan. Korang ada akaun...jom follow together gather. Bagi aku pandai sikit bende alah tu. 

Cuba search for .... eeizaa .... Hahaha...