27 Apr 2015

Kepada Xopismate hubby

Salam..

Kepada yang berkenaan je. Kalau terasa pedas, pasti uol dah makan cili.

Dengarnya uol suka stalk ke sini. Cer tinggal jejak dan nyatakaan citer apa yang suka sangat uol baca dan viralkan tu. Nak jugak tahu dan kenal uol. Kalau uol berniat baik...alhamdulillah. Kut sebaliknya...moga kita sama2 perbaiki diri. Tak kata la... aku ni baik sangat tapi sememangnya ingin menjadi baik dan membekalkan diri kepada kehidupan yang hakiki. Moga firdausi destinasi kita.

Oh ya... uol mencari berita hubby kan. uol mesti kecewa kan. Takde okkeh. Takyah la viralkan gambar2 aku pulak kan. Takde kaitan dengan hubby pun. Atau uol guna perpatah "tiada rotan, akar pun berguna juga". Dasyat uol ni. 

Udah2 le tu k. Pendidikan negara dah tahap corot. Cuba cari bahan yg berguna sikit untuk naikkan ranking tu. Play your role as one.

Takde sapa happy bila terasa diri diintip. Tambahan antara aku dan kamu tiada kaitan langsung.

Sekian.




13 Apr 2015

Akhirnya GST compliance

Sistem kami sudah GST compliance. 2 minggu terakhir yang amat memenatkan. Kejar consultant... Kejar key users...  Kejar boss... Semata2 nak memastikan semua berjalan dengan lancar. Namun sehingga  first submission GST03 report kpd Kastam, kami masih risau dengan adaptasi users dengan system. Moga segalanya mampu diatasi.


Key users + consultants : maaf kalau sepanjang projek aku telah berkasar dan menyakitkan hati korang ya. 


26 Mac 2015

Cappadocia

Tak ambik tahu pasal tempat ni sehinggalah aku menonton cerita Manisnya Cinta di Cappadocia. Lakonan Fazura dan Shaheizy Sam. Cantiknya tempat ni. Bestnya melihat keindahan alam drp udara, terbang bersama hot ballon. Ingin beromantika de amore pulak rasanya ke sana. Hubby cakap one day... Awww...pasang angan2 dulu lah. Kan angan2 tu free je.

Kawan aku tanya "ke mana??!!...Cambodia?" 

Hehehe... 

19 Mac 2015

Sakit, moga terhapus dosa kecil

** Dah lama tersimpan dalam draft***

Sakit itu sebahagian ujian daripada Allah kepada hambanya kan...

Bermula akhir tahun lepas aku start sakit kat usus besar. Bila aku duduk bersila terlalu lama pulak... rasa nak tanggal pinggang bila nak bangun tu. Sambil urut2 pinggang sambil2 pegang perut. Sakit amat di perut dan pinggang kanan.

Pergi klinik - doktor prescribe ubat kencing kotor je bila ujian air kencing di buat. Hilang kencing kotor tapi sakit di usus dan pinggang masih di situ. Mintak doktor refer aku ke surgeon. Bila jumpa surgeon pulak, buat ultrasound then alhamdulillah.. Nothing abnormal. Tapi sakit masih terasa. Apa la sakit aku yg sebenarnya...

Surgeon ckp next step is masukkan camera ke usus. Ngeri sungguh mendengar dan melihat gambar usus dan procedurnya. Aku mintak tangguh procedur dan mahu cuba cara alternatif. Surgeon bekalkan aku ubat yg bukan sikit tau.

Aku pergi berurut. Kata tukang urut pulak tempat sakit tu penuh angin. Dia usaha keluarkan angin tu. Alhamdulillah... Sakit di usus hilang. Pinggang aku masih sakit.

Sekarang sakit di pinggang tu menular pulak ke bahu dan kepala. Samp ai sukar nak angkat apa2 yang agak berat. Mesti sakit tu menyengat dan ngilu di kepala. Sakit sekitar bahu tu bagai nak mengalir air mata menahan. 2

Sudah 2, 3 kali mengulang urut. Tukang urut lebih sifatkan sakit aku ni disebabkan angin sudah serang urat saraf. Urut2 tu ada la jugak kurangnya.

Dalam masa yang sama pergi mengadu sakit yang sama. Doktor bekalkan vitamin saraf pulak. Masih sakit cuma badan mula immune. Badan cuba bertahan.

Kadang terpikir juga ke arah sakit2 buatan manusia ni. Entah la.... aku cuma cuba mencari punca kenapa sakit aku ni begini. Harap yang ini hanya mainan jahat fikiran.

Aku cuba bertahan sehingga project GST ni berakhir then aku nak cuba berjumpa Neurologist pulak. Kut dapat jawapan dan penyelesaian. Usia pun semakin menginjak ke senja kan. Banyak benda belum selesai. Bila sakit2 gini macam2 la pikirnya. Mmmm......

Doakan aku ya.

2 Mac 2015

I.G

Korang jangan gelak aku k. Korang mesti dah lama punya akaun instagram kan. Dah explore n enjoy guna bende alah tu. Aku baru nak terkedek2 nak tahu apakebende i.g ni. Syok sgt ke sampai some friends tak layan fb dah tapi aktif ber i.g pulak. Camne nak layan i.g bagi best? Korang mesti ada tips kan. Korang ada akaun...jom follow together gather. Bagi aku pandai sikit bende alah tu. 

Cuba search for .... eeizaa .... Hahaha...

27 Feb 2015

Terkini 27.02.2015

Asyik sunyi saja kan kat sini. Hmmm....

2,3 hari lepas hubby tanya, blog tak nak update ke? Glurppp... Ada pengunjung yg mengintai rupanya. Pastinya korang2 pun ada jengah jg kan. Kan...kan..Terima kasih la berkunjung. Tuan tanah tak sempat nak buat jejak di sini walaupun life continues as usual.

Project GST kat opis baru je habis UAT. Tu pun tak semua issue solved. La ni sebok bergerak ke branches deliver end user training pulak. April semakin hampir, banyak lagi preparation yg kena buat. So mostly masa habis dgn hal2 gini. Kembali je rumah dgn rutin as emak & isteri pulak.

Bosan lak citer2 sebok org berkerjaya mcm gini kan.

Untuk tahun 2015 yg sedang dilalui... Aku dah ada checklist peristiwa yg baru berlalu. Syok kalau dapat catat something di sini. 

Aku ni masih pening dan buntu dgn sistem giliran penjagaan bonda. Nanti kalau ada masa.. Aku share di sini.

Nyah baru je melangkah alam sekolah sebenar. Tahun 1. Ada juga kisah menarik dia. Rasa nak juga citer di sini. Tengok la masa terluang macamana.

Gang Budak Sekolah (GBS). Ni grup kami beraktiviti bersama. Kami sama2 belajar di mrsm kuantan. Since kami form 1. Sungguh kuat friend bonding kami. Ada citer aktiviti kami setakat ni. Kalau sempat aku share k.

Hubby baru je sambut birthday. Happy belated birthday. Hutang hadiah ek.. Delay delivery jadinya.  Sorry.

Ok la dulu. Sepatah 2 kata untuk update kali ni. Chow.

14 Jan 2015

CBOX Note


Minta maaf banyak2. Aku memang tak perasan. Punya lama tak peduli blog sendiri. Baru perasan ada titipan di sini. Nak balas dah terlewat dah rasanya. Gilerrr lama. Sorry ekk..
Iza - Hope bibik yang zaihan supplied tu okay dengan awak. Harap serasi dan terhindar daripada agenda hitam mereka.
Norida - Rasanya sekarang dah boleh buat calling visa. Kena ada agen di Indon. Kalau ada orang kenal2 di imigresen atau KDN lagi cepatkan process. Process dan procedure sama je.