24 Nov 2015

Rumah pertama

Selepas impian untuk punya kereta, aku berimpian pula untuk miliki rumah. Gitu la lebih kurang impian sebelum umur cecah 30 tahun suatu ketika dulu.

Impiannya untuk punya landed property. Tapi apa kan daya... Kemampuan membatasi. Cari punya cari dan sesuai kemampuan tika itu maka aku berjaya membeli pangsapuri kos sederhana berkeluasan 850sqf. Bangga weiii... Sbb aku mampu beli rumah dgn hasil usaha aku sendiri.

90% pembayaran melalui bank selama 20 tahun. Aku pernah keluarkan epf sekali untuk kurangkan loan balance and continue bayar mcm biasa. Aku punya impian untuk pendekkan tahun bayaran sebenarnya. Hidup kan selalu kena ada impian. Impian pun kena ukur juga kemampuan diri tau. 

Sooo nak citer, tadi bank called aku "Puan.. Pinjaman puan sudah habis bayar. Ada terlebih bayaran dalam akaun puan sebyk RM2000++"

Aku berjaya pendekkan pinjaman drp 20 tahun kepada 14 tahun. Achievement la tu pada aku. Senyum dlm hati. Syukurrrr....

Apartment  tu aku hanya merasa duduk 8 bulan je. La ni ada penyewa. 

Nak contact insuran pulak lepas ni.  Kut2 boleh refund sikit mrta. Ikut logik mcm boleh mintak. Uol ada experience?

Tik..tik..tik.. Sambil2 Jari di kepala. Kena mula merancang impian baru pulak ni. Hehehe.... 


4 Nov 2015

Yong jaga adik ya

Kisah 1- Awal 2015

Nyah memulakan persekolahan tahun 1. Nyah serba baru di skjc itu. Sekolah.. Classmate... Cikgu.. Kawan2.... Persekitaran dan gaya hidup. Dengan sikap nyah itu sendiri membuatkan mak tidak konfiden untuk nyah melangkah sendiri. Berbeza benar nyah dan yong. Walau hati sebenarnya mahu nyah belajar berdikari.

Maka macam2 mak pesan dan tunjuk ajar nyah untuk nyah melangkah ke skjc. Dalam masa yang sama, mak amanahkan yong untuk monitor nyah.

"Yong, jaga adik ya" pesan mak

Satu hari, yong seperti biasa akan call mak bila dah sampai rumah drp sekolah. Yong mengadu yang nyah tidak tunggu yong di tempat sepatutnya untuk ke bas sekolah selepas tamat waktu sekolah hari tu. Yong tercari2 nyah dan panik. Takut adiknya hilang. 

"Yong nangis tadi mak. Yong tengok nyah takde. Nyah dah buat yong susah hati" ngadu yong. 

Ohh anakku... Yong... Mak tahu yong ingat pesan mak. Mak tahu yong sayang nyah. Mak tahu yong kakak yang baik. Terima kasih sayang.

Kisah 2 - Oktober 2015

Tadika comei adakan school trip. Nak lepaskan comei pergi sorang diri terasa berat hati mak. Akhirnya yong tawarkan diri temankan adiknya. 

"Yong boleh jaga comei mak" 



Sepanjang school trip tu cikgu tadika sentiasa update bergambar kpd parents. Jelas dlm gambar tersebut, yong sentiasa di sisi comei.

Alhamdulillah..hati mak gembira dgn sikap yong. Moga yong sentiasa menjadi pelindung kepada adik2nya. Moga yong juga dlm rahmatNya.

Sekian cerita untuk kali ni. :)

5 Okt 2015

Awak cikgu?

Aku ni ada aura sebagai cikgu gamaknya. Terdetik juga kat hati ni...kalau lah aku sebenarnya cikgu...hmm... bila mana ramai yang bertanya dan meneka

 "awak cikgu eh?"

Adakah aku salah memilih kerjaya?


30 Sep 2015

01.09 Happy Birthday Yong

Delayed wish to yong
"Wishing you to celebrate all the wonderful things that make you so special, not just on your special day, but every day of the year!"



1 Sep 2015

28.08 Happy Birthday Nyah

A daughter is the chapter without which the story of her parents’ life can never be completed. Happy Birthday Nyah.



25 Ogo 2015

Hubby

Tak pasti camne boleh terbicara isu ni dlm grup wa mengenai panggilan isteri kepada suaminya.

1- Ayang - member ni suaminya org tganu. Suaminya tak nak panggilan 'ayang' ni sbb dlm loghat tganu sama dgn panggil ayam. Mmmm ....ayang ooo ayang... 

2- Abang - suami isteri berasal drp kelantan tapi katanya bila panggil suami tak pulak jadi 'abe' tp 'abang'.

3- sayang - member sorang ni buat aku tergelak. Kata dia tika mesra tika elok2, semua panggilan best2 keluar.. Sayang, abang, darling dan sewaktu dgnnya.  Tappiiii kalau bermasam muka, nama penuh sekali bin bapak bin datuk akan keluar.

Korang panggil apa pulak? Moga hubungan kasih sayang sentiasa terjalin dlm pengertian panggilan kita yg tersendiri.

20 Ogo 2015

Mak ooo mak...

Mak...ooo..Makk...

Tu la kata2 yang selalu anak2 aku panggil aku. Panggilan yang klasik la pada aku untuk zaman yang semakin berubah ni. Masa aku lahirkan yong... Rata2 @ majoritinya ibu2 muda memilih 'ibu' sebagai gantinama mereka kepada anak2. Tapi aku memilih untuk kekalkan panggilan warisan dalam susur galur aku sendiri...EMAK...
Teringat kali pertama balik kampung bersama anak. Bila sedara mara mendengar aku bahasakan diri aku 'mak' kepada yong, mereka agak surprise. Tidakkah kedengaran 'kampung' kata mereka. Aku kan dah bertahun merantau dan menjadi orang 'bandar'. Aku tergelak kecil... Kata aku... Ke mana pun aku pergi.. Aku tetap anak kampung dan aku bangga. Tapi tu bukan sebab sebenar kenapa aku mahu anak2 memanggil aku emak.

Aku cintakan budaya dan aku mahu kekalkan warisan dalam keluarga aku. Ini lah alasannya.

bagaimana aku membesar dgn panggilan2 ini juga mempengaruhi.

Mama - dulu2... aku seolah dimomokkan panggilan ini hanya orang 'bandar' dan orang ada2 je layak. Org kampung selalu rasa rendah diri eh..

Umi - perkataan arab. Ustaz dan ustazah je yang terhampir dgn perkataan arab ni. Akhlak mesti terjaga dan terbela. Itu kan gambaran kehidupan orang beragama. Kalau ada ciri ni maka sesuai la panggilan tu untuk anak2. 

Mummy - kalau anak2 panggil dengan panggilan ni... Persepsi pertama aku mesti mak bapak nya terror ckp omputih. Tapi kalau tetiba keluar "apo keno eh jang" mmmm memang potong stim. Sumbang kedengarannya.

Serba sikit la ya citer kali ni. Sebenarnya  nak citer hal2 patriotik sikit tapi... Tu lahhhh takde citer lak menjurus ke situ. Ni kira yg terhampir la.. Aci kan

Selamat menyambut hari kemerdekaan semua. Moga kita terus teguh bersama.